top of page

 kik vagyunk? 

Festménybecsüsök, művészettörténészek, restaurátorok.

 

Szakemberek,akiknek a művészet és a festészet teszi ki mindennapjait. Reményeink szerint közreműködésünkkel egyre több embert segíthetünk hozzá ahhoz,hogy:

legyen tisztában értékeivel!

 mi a célunk? 

A statisztikák szerint Magyarországon több tízezer - ha nem százezer- számra lógnak festmények a lakások falain. Ezek jó része olyan alkotás amelyekről tulajdonosaik nem sokat vagy egyáltalán semmit sem tudnak. Legyen szó egy mű alkotójáról,a keletkezés idejéről vagy akár az értékéről.

Sokszor a családokban hosszú évtizedeken kersztül ugyanazon a helyen lógnak egyes festmények anélkül, hogy a családtagok bármit is tudnának az adott képről. Ennek lehet oka, hogy örökölték a festményt vagy olyan régen került hozzájuk, hogy már arra sem emlékeznek, hogy mikor és hogyan lett mondjuk a nagymamáé az a szép tájkép.

Ezt sokszor tovább nehezíti,hogy a műveken még jelzés sincs (aláírás, szignó, kézjegy) ami nem könnyíti meg számukra a beazonosítást. De akár beszélhetnénk arról is mennyi műremek porosodik pincékben, padlásokon vagy egy szekrény háta mögött..

Ezek  nagyrésze olyan alkotás ami jobbára dekorációs értékkel bír és azon túl, hogy dísziti a lakást nincs különösebb művészeti vagy anyagi értéke.

Akadnak azonban szép számmal olyan művek is amelyek több százezer vagy akár több millió forintot érnek!

 

A kincs a falon! projekt két céllal jött létre. 

 

Elsődleges célunk, hogy szakértők ingyenes tanácsokkal segítsenek mindenkit a különböző festmények és grafikák beazonosításában, értékbecslésében esetleges restaurálásában vagy adott esetben a képek megbízható értékesítésben.

Későbbi szándékunk, hogy a nálunk felértékelt és beazonosított festmények-

ből kiállítást szervezzünk, ahol megmu-

tathatjuk a nagyvilágnak, hogy érdemes

körülnéznie mindenkinek, mert számtalan lappangó csoda van az otthonokban!

 

 

 

 

 

 

 

Ezen túlmenően szeretnénk felkutatni a magyar festészet legnevesebb alkotóinak kiemelkedő,de sajnos eltűnt műveit.

A magyar történelem viszontagságaiból adódóan számos olyan műkincs tűnt el az évtizedek során, melyek a magyar festészet legnevesebb alkotóinak legszebb alkotásai voltak. Hisszük azt,hogy a korabeli fotók és információk alapján fellelhetőek ezek a műremekek, mint ahogy erre már több példa is volt az elmúlt években.  A közösségi kapcsolatoknak, és az internet átfogó hálójnak segítségével bízunk abban,hogy ezek a festmények eltűntek ugyan,de nem vesztek el!

 

bottom of page